2014. augusztus 9., szombat

HTPC építése Mac mini-ből

HTPC Mac Miniből

2013 tavaszán vásároltunk a családnak egy 42”-es képátmérőjű LG Smart televíziót. Hagyományos értelemben véve tévéműsort igen ritkán nézünk, a cél inkább az volt, hogy a digitálisan meglévő filmjeinket kényelmesen meg tudjuk nézni (persze a focivb se kutya, adott esetben). Ahogyan az lenni szokott, a tévékészülék aránylag sok kényelmi szolgáltatással bír, azonban ezekből semmit sem tud igazán jól. Képet szépen mutat, szóval remek kijelző, de... Vagy a benne lévő kétmagos proci gyenge vagy az appok nem optimalizáltak, tehát sajnos nem az igazi az élmény, amennyiben a Smart funkciók többségét ki szeretném használni. Egy kivétel akad: gyönyörűen lejátszik lényegében bármilyen 1080p-s MKV-t (legalábbis amit próbáltam, azokkal nem volt gond). Sajnos a lejátszó felülete meglehetősen fapados, ha a filmgyűjteményünkben válogatok, akkor gyakorlatilag egy könyvtárszerkezetben kell barangolnom. Egy ideig használtuk így, de aztán rájöttünk, hogy hiányoznak nekünk a borítók. Egyszerűen szeretünk dvd borítók közt válogatni. Jobban meg tudjuk így ragadni, hogy éppen milyen filmhez van hangulatunk, mintsem egy száraz, unalmas könyvtárszerkezetben elveszve, mindössze filmcímek alapján döntést hozni.

Mindig is fejemben volt, hogy kellene egy dedikált eszköz a tv alá, azonban csak idén tavasszal érkezett el az a pillanat, amikor már nem tudtam tovább várni. Elkezdtem kutatni megoldási lehetőségek irányába. Nézelődtem és kipróbáltam a számomra szóba jöhető szoftvereket. Ahogy próbálgattam a különféle megoldásokat lassan kikristályosodtak az igényeim is:

 • Kényelmes böngésző felület, poszterekkel
  Azért, hogy könnyen megtalálhassam a hangulatomhoz leginkább passzoló filmet vagy sorozatot. Ebből nem tudok és akarok engedni. Pont.

 • Könnyű használhatóság
  Hogy a feleségem is könnyen tudja használni, de persze én is szívesebben használok valamit, amit pofon egyszerű bekapcsolni és navigálni. Azt akartam, hogy az egész bekapcsolás és használat ne legyen bonyolultabb, mint egy hagyományos set-top-box használata

 • Igazi távirányítót szeretnék hozzá
  Nem akarok okostelefon képernyőt simogatni, de tartalék megoldásnak persze el tudom fogadni azt is.

 • Kis méretű, csendes masinát szeretnék
  Ezen nincs mit csodálkozni: észrevétlen, csendes, kis méretű, a háttérben meghúzódó eszköz kell nekem

 • Ne legyen szükség másik, külső eszközre a használathoz
  Nem akarok NAS-t vagy másik PC-t egész nap bekapcsolva tartani, azért, hogyha leülök a média lejátszó elé, akkor használni tudjam

Első lépésként elkezdtem nézelődni, hogy merre is indulhatnék. Azt gondoltam pikk-pakk lesz az egész. Gyorsan szembe jött velem az XBMC nevű program, így próbaképpen feltelepítettem azt a laptopomra (ez egy fél éves MacBook Pro) a külső HDD-t, amin a gyűjtemény szerepel rádugtam a gépre. A számítógépen használva rendben volt minden az XBMC-vel, gyorsan feldolgozta a HDD tartalmát. Tetszett az XBMC, de némi használat után rájöttem, hogy nem fogom ebben a formában használni. Nem fogom minden egyes alkalommal elővenni és összedugdosni a laptopot, a külső HDD-t, meg az egészet HDMI kábellel a tv-re ha filmet akarok nézni. Tudom, hogy "óriási" probléma, de ismerem magam. Ötödszörre már inkább legyintenék, minthogy nekiálljak a processznek. Ha DLNA eszközként használtam az XBMC-t (wifin keresztül), akkor szintén minden alkalommal be kellet kapcsolni a gépet, rádugni a HDD-t és így használni. Ráadásul ekkor is egy könyvtárszerkezetben kellett tallózni. Ezek mellett valahogy az egész XBMC felhasználói élmény nekem kezdett döcögős lenni.
Ez utóbbi problémát a Plex egyébként prímán megoldotta (szerencsére létezik egy Plex App LG tv-kre), nem beszélve a plakátos felhasználói felületről. Azonban továbbra is külön fel kellett állni a kanapéról bekapcsolni és csatlakoztatni a gépet, tv-t és a HDD-t. Szóval ez félmegoldás volt.


Így néz ki a Plex kezelő felülete a TV-n


Második körben kitaláltam, hogy akkor vásárolok egy média lejátszót, biztos lesz olyan ami a Plex-hez hasonló szép és átgondolt felülettel bír. Elkezdtem nézegetni, a végén már ott jártam, hogy 80-90 ezer forintos kütyüket nézegettem, de a többség sajnos az én ízlésemnek nem tetsző felhasználói felületet kínált. Az XBMC-t ugyan néhányra fel tudtam volna hekkelni, de az volt a benyomásom, hogy pár év múlva (vagy hamarabb) ha ezek a kütyük elavulnak, nem lesz érdemi gyártói szoftveres támogatás (ebben lehet, hogy tévedek), így majd kezdhetek mindent elölről. Másrészt ez egy korlátozott eszköz lett volna. Szóval nem találtam nekem megfelelőt. Végül úgy voltam vele, hogy ha nem lesz jobb, akkor valamelyik eszközbe, lesz-ami-lesz alapon talán belevágok (pl: WD TV, Asus Oplay, Dune HD stb).

Ekkor fordult meg egyébként először a fejemben, hogy ha már ebben az árkategóriában járok, akkor lehet, hogy építenem kellene egy linuxos HTPC-t. Rövid időre még egy egy Raspberry Pi építésének a lehetősége is felmerült, de mint az kiderült számomra egyelőre a vas még nem alkalmas arra, hogy helyben kódoljon HD tartalmat, inkább streaming eszközként érdemes használni (arra viszont szuper). A Raspberry-hez tehát kellett volna egy NAS vagy egy másik PC/Mac, ami kiszolgálja az eszközt, ilyet ugye nem akartam.

Ugyanez volt a helyzet az Apple TV-vel is, ahol egyébként lehetett volna használni például a Plex iOS appot mondjuk iPad-en és AirPlay-el kilőni a filmeket Apple TV-n vagy egyéb streamer eszközön keresztül a TV-re. Ezt egyébként ki is próbáltam egy kölcsön Apple TV-vel, gyönyörűen megy. Ám én továbbra sem akartam plusz egy (illetve az iOS eszközzel plusz két) eszközt használni filmnézéshez. Azt éreztem, hogy ez nem fog működni nekem, egyszerűen nem fogom csinálni. Továbbra is az volt a fejemben, hogy én csak le akarok ülni, kezembe venni a távirányítót és nézni a filmeket.

Szóval maradtam a HTPC vonalon. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az igazán nappaliba illő PC-k, illetve mini PC-k árban 130 – 150 ezer forint körül vannak (pl ASRock minipc, Intel NUC, Intense, Ebox), illetve amik ennél kedvezőbb árfekvésben vannak, azoknál további elemeket kellene vásárolnom (volt amelyikbe RAM, volt amelyikbe Proci kellett volna). Nem vagyok járatos a PC-s hardverek világában, így azt gondoltam, hogy nem tudom reálisan felmérni milyen elemeket kell vennem. Ezen a ponton egyébként aránylag sokáig hezitáltam, de végül nem tudtam meggyőzni magam. Ezen kívül egy külső infra port és távirányító beszerzése is képbe került. Ez így együtt már túl nagy macera volt nekem, illetve tartottam attól, hogy ha valami nem fog flottul működni a többivel, akkor esetleg meg kell majd valamilyen kompromisszumot kötni, pedig pont ezt akartam elkerülni. Egyébként ekkor esett le, hogy 150-200 ezer forintos összegnél járok, ha táviránytót is akarok használni egy kicsi kompakt méretű HTPC-vel.

Bár ezt eredetileg nem akartam ekkora összeget rászánni, mégis gyakorló Mac-esként megfordult a fejemben, hogy mi lenne ha beállítanék egy Mac Mini-t HTPC célokra. Ez így elég luxusnak tűnt, szóval két dolgot eldöntöttem. Alaposan utánajárok, hogy mi működik és mi nem, illetve megpróbálom kitalálni, hogy mi másra lehetne még használni a nappaliban a minit.

 • Hamar kiderült, hogy egy program segítségével könnyedén megoldható, hogy a gép Airplay céleszközzé váljon. Részleges Apple TV funkció pipa.
 • Van egy régi fehér Apple Remote a háznál, a Mac miniken meg van infra port, szóval elég erős esélye volt, hogy a dolog működhet. Távirányító pipa.
 • Aztán kiderült, hogy ha ráteszek egy külső HDD-t, akkor azt Time Machine céldiszknek is beállíthatom a laptopon. Nem mondom, hogy teljes értékű Time Capsule-t kapunk, de plusz egy biztonsági mentésnek megfelelhet.
 • Nemrég jelent meg a Steam In Home streaming funkciója, úgy tűnt simán működik a dolog Mac-en is. Mármint windowsos PC-ről Mac-re lehet streamelni. Ráadásul volt egy PS3 dualshock kontroller a háznál, tehát minden adott volt a kipróbálásra.
 • Néha adódik úgy, hogy lehúzok egy-egy linux iso-t torrent-ről, kíváncsi voltam meg lehet-e oldani, hogy ha nem vagyok otthon, akkor is meg tudom-e ezt oldani. Így mire hazaérek a kedvenc linux iso-m már le is töltődhetne.

Szerencsém van, Mac-et használok, így gyakorlatilag minden elemet, programot előre ki tudtam próbálni a Macbook-omon. Ez alól kivételt csak a infra távirányító és a Steam streaming szolgáltatása jelentett. Így, együtt ennyi funkció már egy kicsit jobban hangzott, szóval eldöntöttem, hogy belevágok a megvalósításba.HTPC Mac miniből 2014-ben

Mi kell hozzá:

 • Valamilyen minimum kétmagos procival szerelt Mac mini
  Egyéb Mac is megteszi, de én az infra és kis méret és csendes üzem miatt egy i5-ös Mac minit választottam HD4000 videokártyával, 4GB RAM-al. Simán viszi az 1080p filmeket.

 • Plex app
  Két részből összetevődő szoftvercsomag, XBMC alapokon.
  • A Plex Media Server (PMS) végzi a médiafájlok indexelését és kezelését, megfelelő beállítások esetén automatikusan lehúzza a plakátokat és a feliratokat is (ha talál hozzá), valamint kiszolgálja a lejátszó Plex klienseket (iOS, Mac, Windows, DLNA)
  • a Plex Home Theater automatikusan csatlakozik bármely (a gépen vagy ugyanazon a hálózaton lévő) PMS-hez és csodás felületen jeleníti meg a tartalmát
  • a Plex iOS app lehetővé teszi, hogy eszközünkre streameljük a tartalmat (elkezdem a filmet a nappaliban lévő TV-n, befejezem a hálóban az iPad-en)

 • Remote Buddy
  A távirányító kezeléséhez, fehér és új fémszínű Apple remote-al egyaránt működik. Elképesztően kényelmessé tesz a használatot.  • Airserver
  Airplay funkció megvalósításához

  Ez egy beépülő program, ami lehetővé teszi, hogy Mac Mini automatikusan képes legyen Airplay céleszközként viselkedni

 • Rowmote
  Meglévő iOS eszközünket hiper kényelmes távirányítóvá teszi, szükséghelyzetben remekül helyettesíti az egeret és a billentyűzetet

 • Back To My Mac szolgáltatás vagy Teamviewer
  Még ha otthon is vagyok, nem akarom a kanapén bénázva TV képernyőn adminisztrálni a Mac minit. Az alapvető adminisztrációra mindkettő ajánlott.

 • Egy PS3 DualShock játékvezérlő és egy Steam Account is jól jön ha játékgépet szeretnél csinálni belőle. (Így kell  összekötni a PS3 kontrollert OS-X-el)


Mit tud a rendszer?

 • Teljes értékű médiaszerver (DLNA, Plex stb)
 • Teljes értékű média lejátszó (Plex Home Theater)
 • Airplay céleszköz
 • Time machine disk
 • Infra távirányítóval távirányítható (a Mac Mini beépített IR szenzorral rendelkezik)
 • Steam pszeudo konzol (Steam in home streaming-el)

Ezen kívül kipróbáltam és prímán működik a szegény ember Netflix-e a Popcorn Time is. Rowmote-al szimulált egér segítségével telefonról is irányítható, sajnos elég körülményesen. Ha valakinek úgy szottyan kedve feltehet egy uTorrent klienst, amit aztán interneten keresztül bárhonnan tud irányítani (remote.utorrent.com ingyenes szolgáltatás).

Nekem fel van telepítve egy ingyenes Teamviewer is, így távolról elérem a gépet ha például a családomnak valami problémája akadna vele miközben én nem vagyok otthon. Telefonról, iPad-ről és másik számítógépről egyaránt használható.

Ami viszont a legfontosabb az a mindennapos használat: az Apple Remote select (vagy Play) gomjának megnyomására feléled az alvó gép. A menü gomb megnyomására elindul a Remote Buddy és még kétszeri Select gombnyomás kell a Remote-on a Plex Home Theather teljesképernyős indulásához. Innentől pedig kedvemre böngészhetek a média könyvtáramban.

Mint mondtam a Plex lehúzza a beállított nyelven feliratokat (ha talál), nálam magyar és angol van beállítva. Valamint leszedi és társítja film plakátokat/dvd borítókat (ha talál, és 95%-ban talál).

Ha bármit adminisztrálnom kell a gépen, akkor – mivel beállítottam, hogy be legyen kapcsolva a Back To My Mac szolgáltatás – a laptopomon Finderben megjelenik a Mac mini. Kattintok egy Share Screen-t és máris a Mac mini desktopján találom magam. Mivel bizonyos körülmények közt kicsit kacifántos annak a beállítása, hogy ne csak hálózaton belül érjem el a gépet, ezért ha nem otthon vagyok, inkább az ingyenes és pofon egyszerűen konfigurálható Teamviewert használom.

A Lion óta a PS3 kontroller driver beépítésre került az OS-X-be, így a Mac-es játékok jelentős része (nem mind!) alapból tudja használni a PS kontrollert. Az OS-X és a PS3 Dualshock összekötése egy kis figyelmet igényel és némi USB kábeles hekkelést, de ha megvagy vele, akkor az egész élmény vigyort csal az ember arcára.Persze egy Mac mini a maga Intel HD4000-es integrált videókártyájával nem éppen egy gaming erőmű. A megoldást egy Steam kontó és egy windowsos PC vagy erős Mac jelenti. Ekkor semmi akadálya annak, hogy in-home streaming-el, azaz a belső hálózaton összekötve a gaming vasat a HTPC Mac minivel, a tv képernyőre átstreameljük a játék képét pl a dolgozó szobában lévő gaming PC-ről. Első próbáim alapján az egyelőre béta állapotú szolgáltatás használható, de nem így fogunk BF4 királyokká válni. Talán az otthoni wifi hálózat sebessége a ludas, de időnként meglassult a stream. Megpróbálok még finomítani a beállításokon

Keleti kényelem, nyugati nyugalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése