2011. december 6., kedd

Élet és élettér a világűrben

Az imént olvastam egy cikket arról, hogy találtak egy Földhöz nagyon hasonló bolygót kb 600 fényévnyire tőlünk. Ez kb kismillió dolgot futtatott végig az agyamban, elmémben - kinek melyik tetszik - ezek közül kettőn időzött el valamivel hosszabban a figyelmem.

Az említett cikkből kiderült, hogy valamiféle fotometriával fedezték fel a bolygót, ami annyit tesz, hogy elkezdik figyelni a csillagot és amikor előtte áthalad egy égitest, akkor alig észrevehetően csökken a fényereje. Ebből következtetnek a bolygó tulajdonságaira. Elsőre elég meredek, hogy ennyi információból megállapították, hogy a bolygón a földihez nagyon hasonló lehet a klíma, egy év pedig 289 nap. Tehát ez némileg spekuláció, de legalább van alapja.
Az jutott eszembe, hogy vajon mekkora részét takarják ki a különféle csillagok és égitestek az emberiség látóteréből látóteréből. Vajon mekkora rész az amit még ilyen spekulatív módon sem vagyunk képesek érzékelni? Például fogalmunk sincsen, hogy mi lehet a világegyetem cikkben említett csillag mögötti részében lévő térben.

Az említett bolygó (a Kepler 22-b) kb két és félszer nagyobb mint a Föld. A távolság 600 fényév. 600 évvel ezelőtt az emberiség európai fele még nem fedezte fel Amerikát. Azóta viszont Amerika a mi hathatós közreműködésünkkel lenyomott minket. Anélkül, hogy mélyebben végigondoltam volna átfutott rajtam a gondolat: az emberi életkor hossza olyan korlát, amely “gondoskodik róla”, hogy soha ne léphessük át a kereteinket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése