2012. január 11., szerda

Cloud computing, cloud desktop, cloud PC

Tegnap találkoztam a hírrel, miszerint az Onlive a napokban kihozza iPad-re az Onlive Desktop nevű appját. Már maga az eredeti szolgáltatásuk, a cloud gaming is mérföldkő volt 2011 őszén. Kipróbáltam és meglepő módon tényleg teljesen korrekt sebességgel fut a szolgáltatás. A Dirt 3-mat próbálgattam és döbbenetes élmény volt a MacBook Prómon játszani teljes részletgazdagsággal. Ez végleg meggyőzött róla, hogy elérkezett az igazi vékony kliens ideje, de egy új szinten. A sávszélesség immáron nem akadály, a világ technológiailag fejlett felén szélessávú internet kapcsolatot szerezni nem különösebben megterhelő dolog fenntartani és ne felejtsük: a 4G mobilnet is a spájzban van.

Én valaha nagyon szeretem a szimulátorokat és az elmúlt hetekben a Real Racing 2 HD-be toltam bele üres óráimból mintegy húszat az iPad-emen. December folyamán az Onlive bejelentette, hogy beadta az Apple-hez a saját appját jóváhagyásra, ami lehetővé tenné, hogy akár Dirt 3-mat játszhassunk iPad-en. Ez keltette fel bennem az érdeklődést a téma iránt. Még előtte fantáziáltam róla, hogy milyen szuper lenne a Skyrim-et játszani otthon este az ágyban fekve.

Az Onlive desktop megjelenése azért fontos állomás, mert végképp eldönti a kérdést abban a tekintetben, hogy lehet-e? Lehet. Ha az Apple nem tesz keresztbe és átmegy mindkét app, tehát az Onlive desktop illetve a Onlive is, akkor kézzelfoghatóvá válik a technológia. Free verzióban a felhőben lévő virtuális PC-hez 2G tárhely jár a szolgáltatáshoz, kiegészítve előre telepített, jogtiszta! win7, word, powerpoint programokkal. Havi 9.99 USD-ért pedig egy 50GB-os virtuális PC-t bérelhetünk. Azaz évi 120 USD-ért (ez jelenleg kb 28.000,- Ft) bérelhetünk egy viruális PC-t, ami egy akármilyen gyenge gépen képes gond nélkül futni. Nekem valójában nincs szükségem egy ilyen viruális gépre, de a free verziót simán felteszem a Mac-emre és az iPad-re is, amit elérhető lesz.

A technológia megjelenésének nagy szerepe lesz a jövőre nézve. A tabletek nagyon terjednek, jól használhatóak és napról-napra fejlődnek. Nem csodálkoznék rajta, ha mindez oda vezetne, hogy általános gyakorlattá válna évek múlva a szoftverek távoli gépen történő futtatása és bérlése. Gyakorlatilag irreleváns lesz a konkrét gép, tablet számítási teljesítménye, hiszen ezzel a relatíve nagy számítási igényű szoftverek is elérhetővé válnak. Mindez egy iparág születése is egyben, mivel nem nehéz látni, hogy az igazi biznisz a futtatókörnyezet fejlesztése és a tabletek kiszolgálni képes környezet árusítása lesz. Olyan nagy tőkével rendelkező cégek, mint pl az Apple talán nem olyan sokára bele is kezd saját programfuttató cloud software környezetének fejleszésébe is, talán az iCloud keretein belül. Ha belegondolunk egy olyan zárt ökoszisztémában mint amilyen az Apple-é, nincs is más út.

A lokális számítási igény csökkenésével (valójában a cloud-ba kerülésével), a hardver gyártók is új időszakra készülhetnek. További hangsúly helyeződik a jövőben szolgáltatásra, a géppel való személyes kapcsolatra. Mindez azt is jelenti egyben, hogy a gépek életciklusa nyúlhat, ami a környezet szempontjából sem elhanyagolható körülmény.

Igen nagy jóság kerekedhet még ebből a technológiából. Most hátradőlök és szemlélem a fejleményeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése